FAQ

Laboratorium voor pathologische anatomie? Wat doen wij? Waarom is deze specialiteit zo slecht gekend in vergelijking met een gynecoloog, een KNO arts of een oftalmoloog?
De belangrijkste reden is dat u de pathologen niet ontmoet. Het is een clinicus die een prevelement neemt en het aan ons stuurt ter analyse. De patiënt zelf komt niet naar het labo.
Het prevelement kan een uitstrijkje, vloeistof, een biopt of een operatiestuk zijn waarop we een diagnose stellen.
Pathologische anatomie is een belangrijke specialisatie die de diagnose stelt. Het is een morfologische benadering van de geneeskunde en pathologie. De patholoog bestudeert de organen, de weefsels, de cellen die het lichaam opbouwen met blote ogen en de microscoop .
Bijkomende middelen zoals immunohistochemie en moleculaire biologie worden gebruikt om een correcte diagnose te stellen.

Wie heeft mijn prelevement aan het labo gestuurd?
Uw arts.
Hij heeft u een prevelement afgenomen in zijn praktijk, in een polikliniek, in het ziekenhuis. Wij ontvangen stalen van de drie regio’s van het land.

Waarom heb ik geen resultaat ontvangen?
Wij mogen u geen resultaten doorgeven maar het verslag werd wel aan uw arts doorgegeven. Volgens een deontologisch regel van de Orde der Geneesheren mogen wij u geen verslag doorgeven. Uw arts zal u het resultaat uitleggen en eventueel u een kopie geven.

Wat gebeurt er met mijn prelevement na onderzoek?
De histologische preparaten en paraffine blokken worden 30 jaar behouden. Dit materiaal blijft uw eigendom. Deze lange periode laat toe om de diagnose opnieuw te bespreken in het licht van nieuwe kennis of techniek. Nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen soms aangetoond worden op het bewaarde materiaal.

  • CMP

    Hoogtechnologisch medisch laboratorium

  • Meer dan 1500 verschillende testen op stalen

  •  

  • Van routineonderzoek tot uiterst gespecialiseerde bepalingen