Uw staal stap tot stap

Uw prelevement is door uw arts in formol gefixeerd en wordt door onze chauffeur opgehaald en naar ons labo vervoerd. Na identificatie van uw gegevens krijgt uw prelevement een uniek nummer en een barcode.
De kleine biopten worden onmiddelijk in een cassette gelegd en verder gefixeerd.
Een operatiestuk wordt dezelfde dag nauwkeurig gedissecteerd door een arts patholoog en multipele georiënteerde fragmenten worden gesneden en voorbereid.
Alle weefselstalen worden in cassettes ingebed en in een inbeddingsmachine geplaatst. Overnacht ligt het weefselspecimen in een reeks van alcohol baden van toenemende sterkte om uiteindelijk met paraffine gemengd te kunnen worden.
Zodra het weefsel gedehydrateerd is, word deze 3 tot 4 uur in zuivere gesmolten paraffine geplaatst. Dit resulteert in een staal die op een microtoom in dunne coupes van 5 micrometer dikte gesneden kan worden door een laborant. Deze doorsneden worden op een glaasje gelegd en gekleurd met een trichroom kleuring: hematoxyline (blauw), floxine (rood) en saffraan (geel).Een dekglaasje wordt op het preparaat gelegd om het definitief af te sluiten. Het preparaat kan dan onder de microscoop worden bestudeerd door de patholoog die gelijkertijd zijn verslag opmaakt en een diagnostisch besluit formuleert voor een eventuele verdere adequate behandeling.
Het verslag wordt elektronisch op een beveiligde manier doorgestuurd naar uw arts.
Voor dit hele proces is maar 24 uur nodig.
De gemaakte paraffine blokjes en de histologische preparaten worden geklasseerd en 30 jaar in ons labo bewaard.
Bijkomende kleuringen of analyses met moleculaire biologie zijn soms nodig voor een exacte diagnose of een adequate behandeling. Indien we deze tests niet zelf kunnen doen worden ze aan  andere laboratoria van hoog niveau toevertrouwd in onderaanbesteding.
We geven ook deze resultaten geïntegreerd met onze diagnose zo vlug mogelijk aan uw arts door.  
Aan patiënten zelf geven we resultaten nooit rechtstreeks door. Deze moeten altijd via uw arts besproken worden.

  • CMP

    Hoogtechnologisch medisch laboratorium

  • Meer dan 1500 verschillende testen op stalen

  •  

  • Van routineonderzoek tot uiterst gespecialiseerde bepalingen